2022-01-20 08:18:03• hírek • Szatmár.ro

A Szatmár.ro olvasói szerint jobban át kellene gondolni a gyalogátkelők elhelyezését

Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal
Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal

A Volkswagen, a Škoda és a Seat szatmári márkaképviselete, valamint a Szatmár.ro hírportál az elmúlt héten egy közös akciót indított el annak érdekében, hogy biztonságosabbá, gördülékenyebbé és jobbá tegyük a Szatmárnémeti közlekedését. Azok, akik rendelkeznek egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlettel, amit hajlandóak velünk meg is osztani, bízhatnak benne, hogy javaslatuk halló fülekre talál és megvalósításra is kerül, hiszen a város polgármesteri hivatala is partnere e kezdeményezésnek.

A kezdeményezés meghirdetését követően már az első héten is sokan álltak elő egy-egy javaslattal, ezekből már be is mutattunk néhányat olvasóinknak, ma folytatjuk a sort. Bízunk benne, hogy mások is kedvet kapnak és további ötleteket, javaslatokat küldenek be a közlekedés javítása, gördülékenyebbé tétele érdekében.

Emlékeztetjük olvasóinkat: minden beküldő jutalomban részesül, sőt heti nyereményeket is kisorsolunk a kezdeményezésben résztvevők körében. Erről bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Viszont most tekintsük meg az újabb javaslatot, melyekkel olvasóink előrukkoltak:

Zilahi Zenkő javaslata:
A Bulevardul Lucian Blaga utat a Soareluinál meg lehetne csinálni 3 sávos útnak a város felé, kettőt egyenesen, a bal oldali sávot pedig a balra térőknek (Supeco előtti letérő). Reggelente nagyon nagy a dugó azon a részen és két sáv van, amiből a bal oldalit (belsőt) sokszor feltartják a balra fordulni vágyó autósok, akik el kell engedjék a szembe jövő (város felől érkező) forgalmat.

Nagy Gy. Zoltán javaslata: 
Egy ideje az Andrei Mureșanu utca „parkoló utcává” vált. Az itt lakók által (garázsok és udvarok helyett) utcán tartott autók mellett nagy számban parkolnak itt ismeretlen autók is. Valószínűleg dolguk van a környék üzleteiben, vagy csak ide járnak napközben parkolni. Az egyik sáv szinte mindig teljesen foglalt, de a másik sávon is sokan állnak kapubejáratokra félig-meddig felhúzva. Ehhez hozzáadódik a nagy sebességgel átrobogók agresszív hada, akik ezen az utcán próbálnak valami jelentéktelen rövidítést beiktatni úti céljuk gyorsabb elérése céljából. És mindez történik a létező 2-ből gyakorlatilag egysávos közlekedést lehetővé tevő rövid utcában. A koccanások és esetleges balesetek elkerülése érdekében javaslom ennek az utcának az egyirányúsítását, ugyanúgy ahogy ezt már a város más környékein is bevezették. Menetirányként - úgy gondolom - a behajtás lehetne a Wolfenbüttel/Maramureș utcák sarkáról, a kihajtás pedig az Avram Iancu utcára. Megjegyzem, hogy számomra az egyirányúsítás nem előnyös, mert így bármerre van az utam, először a szabálynak megfelelően ki kell hajtsak az utcából.

Csepei Barna javaslata:
A körforgalmon, melyből le lehet térni a déli ipari park irányába, szerintem valahogyan változtatni kellene. Itt már rengeteg baleset volt, ha visszatekintünk a múltba. Szerintem, ha ezt jóval megnagyobbítanák (mert azért van elég hely hozzá), sokkal biztonságosabb lenne. Nem nagyon divat itt lassítani ahogyan észrevettem. Ha a repülőtér felől jövök, s le akarok térni balra, az ipari park felé hát inkább megállok, ha nekem is van elsőbbségem, mert nagyon nem biztos, hogy megáll az autó, aki épp beér a varos felől. Szinte mintha verseny volna beérni a korforgalomba, hogy ugyebár akkor annak van elsőbbsége... A város felől a repülőtér fele viszont, ha szembe süt a nap, akkor tiszta katasztrófa a biztonság, hogy mit lehet jól látni vagy sem... és még sorolhatnám. Egy nagyobb körforgalom talán lelassítaná a sok száguldozót, hogy más is biztonsággal használhassa a kereszteződést.

Nagy Melinda javaslata:
Az én javaslatom az lenne, hogy tegyenek több átjárót a Rodnei (Magyar) utcára. Mert csak a legelején vagy a legvégén lehet átmenni.

Zahorán Attila javaslata:
Két ötlet merült fel bennem melyeket megosztanék Önökkel:

  1. Én szívem szerint minden iskolásnak "kötelezővé" tenném a KRESZ vizsgát! Ezzel is elősegítve, hogy kiskorától minden gyermeknek legyen fogalma az alapvető közlekedési szabályokról! Illetve azon iskolások, akik Önként jelentkeznének vizsgára, megjutalmaznám...
  2. Gyorshajtás ellen: veszélyesebb utak mellé egy-két hétre egy közlekedési balesetben megsérült autót kiraknék az út mellé mindenféle kommentár nélkül. Véleményem szerint enne a látványa még a gyorshajtókat is elgondolkodtatja...


Nagy Kasza Zoltán javaslata:
Először is szeretném kifejezni azt, hogy nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, hogy mi egyszerű polgárok is elmondhatjuk a véleményünket és javaslatokat is tehetünk a közlekedés jobbá tételével kapcsolatban.

Néhány éve már taxisofőrként dolgozom úgy, hogy napi szinten látom, sőt látunk sok mindent, amin javítani kellene természetesen a lehetőségek szerint. Az én személyes javaslatom most főként a gyalogátkelőkre vonatkozik, melyeknek természetesen hatásuk van az autós forgalomra is.

  1. Véleményem szerint a legsürgősebben a Golescu híd lábánál levő útkereszteződésben található gyalogátkelők helyzetét kellene átgondolni és jobbítani rajtuk. Ez az útkereszteződés a Károlyi úton található, amely városunk egyik legforgalmasabb szakasza már évek vagy mondhatjuk évtizedek óta. A lakótelepek miatt nagyon sok ember fordul ott meg nap mint nap. Néhány éve, mióta megépült a Lidl, Nepi Mall, Kaufland a forgalom sokkal intenzívebbé vált, mivel sokan keresik fel ezeket az üzleteket a város távolabbi pontjairól is. Jelen helyzetben úgy néz ki, hogy ahhoz, hogy valaki átjusson ezen a kereszteződésen bármelyik irányból is érkezne, 3 szűrőn kell átmenjen. Éspedig: gyalogátkelő+körforgalom+gyalogátkelő. 
    Most nem akarom ezt részletezni, hogy mit jelent ez a művelet csúcsforgalom idején, hanem tennék 3 javaslatot. 
    Az első és a legolcsóbb javaslatom az lenne, hogy szereljünk fel közlekedési lámpákat (szemaforok) a gyalogos forgalom irányítására. A lámpák úgy működnének, hogy 3-4 percenként mind a 4 irányba zöldet mutatna a gyalogosoknak kb. 20-25 másodpercen át,az autók pedig kb.3-4 percig akadálytalanul mehetnének át a kereszteződésen, amikor is a lámpa pirosat mutat a gyalogosoknak. Jelen helyzetben elég sok gyalogos mintha kis sétáló utcának nézné ezeket a gyalogátkelőket nem törődve azzal, hogy időnként százával vannak az autók feltorlódva.
    A második javaslatom sokkal költségesebb, de nem lehetetlen ezt sem megvalósítani: építsünk aluljárót a gyalogos forgalom számára, amely mind a 4 irányba funkcionálna
     
  2. Következő javaslatom előtt szeretném azt megjegyezni, hogy teljes mértékben támogatom és jónak látom, hogy nagyon vigyázzunk a gyalogosok testi épségére. Viszont úgy látom, hogy vannak veszélyes helyekre kialakított zebrák. Például a Golescu híd lábánál a Bud Pláza mellett. Itt sajnos már több baleset is történt, gyalogosgázolás is és ráfutásos baleset is, amikor autók csúsztak egymásra a hirtelen fékezés miatt. A megoldás itt is egy aluljáró kialakítása lenne. Balesetveszélyes és talán megkockáztatnám, hogy szükségtelen is a Károlyi útról befordulva a Lebada parkoló elején található zebra, valamint a Golescu híd Lidl felőli oldalán a híddal párhuzamosan kialakított gyalogátkelő is. Példák még lennének a város több pontjáról is, de ezek nagyon forgalmas helyek.
     
  3. Harmadik, egyben most utolsó javaslatom az épülő harmadik híddal kapcsolatos, ahol szintén szerepet játszik a gyalogátkelő. Arról a zebráról van szó amelyik a 17-es bejáratánál az Independentei sugárút elején található. Meglátásom szerint, ha a híd elkészül és ez a zebra így marad, akkor ott is komoly torlódás várható, úgyhogy lehet, jó volna ezt is átgondolni, hogy idejében találjunk egy minden szempontból jó megoldást a gyalogosok számára, de a minél gördülékenyebb autósforgalom számára is. Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy leírhattam gondolataimat talán tehettem volna tömörebben is.

Kívánok sok sikert munkájukra és remélem, hogy a beérkező javaslatok között lesznek értékelhető és hasznos észrevételek is.


Ne feledje, ha önnek is van egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlete, jelezze azt nekünk. Küldjön e-mailt a szatmar@szatmar.ro e-mailcímre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: